Nie všetky vysokohorské tatranské chaty sú závislé od elektriny

08.07.2012 Poprad

Vysoké Tatry 8. júla (TASR) – Vysokohorské tatranské chaty ako zdroj elektrickej energie používajú väčšinou dieselový agregát. Niektoré z nich však už tento spôsob nahradili solárnymi kolektormi alebo malou vodnou elektrárňou. Sú však aj také, ktoré elektrickú energiu vôbec nevyužívajú.

"Teraz je Chata pod Rysmi v rekonštrukcii, predtým sme elektrickú energiu vôbec nepotrebovali, na svetlo sme používali petrolejové lampy. Na chate boli teraz nahodené solárne panely, nabíjajú sa batérie a z nich využívame elektrickú energiu. Tu hore je to však komplikované, momentálne je tento systém pokazený a opäť sa vraciame k petrolejovým lampám, hráme si na gitare a je nám dobre," uviedol pre TASR chatár z Chaty pod Rysmi Viktor Beránek. Na chate, ktorá je vo výške 2250 metrov nad morom, sú tak bez mobilného signálu a bez elektriny. "Vyslovene ľudia mi píšu, že si neprajú elektrinu, jediné, čo chcú, aby tu bolo teplo, ale napr. aj rodičia sem chcú prísť s deťmi a ukázať im, že sa dá prežiť aj takto," dodal Beránek. V prípade núdze majú aj tu k dispozícii dieselový agregát, pomocou ktorého elektrinu dokážu získať.

Na Chate pri Zelenom plese, ktorá je vo výške 1551 metrov nad morom, nedávno opäť vybudovali malú vodnú elektráreň, tá však momentálne taktiež nefunguje. "Nedarí sa to nahodiť, stále nefunguje tak, ako by mala. Je tam nejaký technický problém, je tam malý prívod vody, frčíme tak stále na agregáte," priblížila situáciu na tzv. Brnčalke zástupkyňa chatára Lenka Lipičanová. Na elektrickú energiu z agregátu tu tak majú zapojené všetky zariadenia, od varnej kanvice, cez mikrovlnku, chladničky až po svetlo, kúrenie a mobilný vysielač. "Spustenie malej vodnej elektrárne by nám určite pomohlo, mohli by sme získať viac elektrickej energie, na agregát sú stále veľké náklady a nemôžeme ho mať zapojený stále," dodala Lipičanová.

Pomocou solárnych panelov získavajú elektrickú energiu na Téryho chate v nadmorskej výške 2015 metrov. "Počiatky výroby boli, samozrejme, pomocou agregátu, zapol sa motor, tým vznikali škodliviny, hluk a podobné negatívne veci, neskôr sme skúšali vodnú turbínu, to sa nám nedarilo z dôvodu kolísavej hladiny vôd v našom teritóriu, potom sme skúšali veternú elektráreň, ale tiež vietor tu raz fúka, raz nefúka, nakoniec sme sa rozhodli experimentovať so slnečnými kolektormi, keďže sme slnečná chata," opísal priebeh získavania elektrickej energie chatár na Téryho chate Miroslav Jílek. Najprv tu bolo len zopár slnečných kolektorov, teraz ich tu majú už 30 na cca 60 metroch štvorcových plochy.

"Dokážu vyprodukovať maximálny výkon 9,2 kilowattu, čo je veľmi príjemný výkon, keď svieti slnko. Túto energiu uskladňujeme do batérií a potom cez menič získavame do siete 220 voltov," vysvetlil Jílek. Na Téryho chate tak môžu turisti využívať svetlo a dobíjať si svoje zariadenia. Okrem toho elektrickú energiu využívajú na prevádzku chaty, napr. pomocou nej sa čerpá voda, fungujú chladničky a mrazničky, čo prispieva k vylepšeniu ponuky jedál na chate. "Máme tu fungujúci maják, ktorý môžeme v zlom počasí zapnúť a ten dovedie turistov k nám," dodal Jílek.
 

Vyberte región